Groepsaccomodatie Amsterdam

Op welke dagen laten we de Nederlandse vlag uithangen?

Op welke dagen laten we de Nederlandse vlag uithangen?

Geplaatst op

Het uithangen van de Nederlandse vlag is in Nederland is symbolisch en een vorm van traditie. Zo is het een prachtig gezicht om rondom Amsterdam en nog meer locaties in Nederland de vlag te zien wapperen. Er is geen wettelijke verplichting om dit te doen. Zo hoef je dus ook geen Nederlandse vlag in huis te hebben. We geven in deze blog meer informatie over de datums wanneer het gebruikelijk is om de vlag uit te hangen en bij welke gelegenheden nog meer gebruik wordt gemaakt van de Nederlandse vlag.

Dagen van uithangen

Op de volgende datums wordt er gebruikelijk de vlag uitgehangen in Nederland. Hierbij doen de meeste instanties mee waaronder scholen en overheidsgebouwen. Veel huishoudens doen ook mee door de vlag op de volgende datums uit te hangen:

  • 31 januari: verjaardag van prinses Beatrix
  • 27 april: verjaardag koning Willem-Alexander (koningsdag)
  • 4 mei: nationale Dodenherdenking (vanaf 18:00 uur halfstok)
  • 5 mei: nationale Bevrijdingsdag
  • 17 mei: verjaardag koningin Máxima
  • Laatste zaterdag juni: veteranendag
  • 15 augustus: officieel einde Tweede Wereldoorlog
  • 3e dinsdag september: Prinsjesdag
  • 7 december: verjaardag prinses Catharina-Amalia
  • 15 december: koninkrijksdag

Naast de bovenstaande datums kan de minister-president van Nederland een speciale datum aanwijzen om de vlag ook uit te hangen. Denk hierbij aan speciale gebeurtenissen zoals een feest, herdenking of andere bijzondere gelegenheden. Indien een datum op een zondag valt, dan wordt er een dag voor of erna gekozen om de vlag uit te hangen.

Wanneer wordt de vlag nog meer gebruikt?

De Nederlandse vlag wordt voor veel meer gelegenheden gebruikt. Denk hierbij aan het slagen van voor je diploma. Het is dan een traditie om de vlag uit te hangen zodra het bekend is dat je een studie of school succesvol hebt afgerond. Daarnaast zijn er meer situaties, zoals het tonen van nationale trots. Bij het bezoeken van een sportwedstrijd wordt ook vaak een Nederlandse vlag meegenomen om de Nederlandse sporters te steunen. Zo is de Nederlandse vlag vaak zichtbaar tijdens voetbalwedstrijden in Amsterdam in de Johan Cruijff Arena. Of wanneer er een nationaal of internationaal kampioenschap, zoals een wereldkampioenschap, plaats vindt. Vaak nemen de Nederlandse supporters trots hun Nederlandse vlag mee.

Waarop je moet letten

Het is een gewoonte om zorgvuldig met de Nederlandse vlag om te gaan. Laat de vlag niet hangen tussen zonsonder- en zonsopgang. Dit mag wel, maar zorg dan dat de vlag voldoende verlicht is in het donker. Daarnaast moet de vlag in vrije lucht wapperen en niet gehinderd worden door langslopend of rijdend verkeer. De vlag mag niet de grond raken en moet dus altijd halfstok of volledig zijn opgehangen.

Gerelateerde berichten

spa en wellness resort Amsterdam

Waarom naar buiten gaan goed is voor je gezondheid

Je wilt graag werken aan je fysieke en mentale gezondheid. Een bezoekje aan een spa & wellness resort in Amsterdam is dan een goed idee. Maar ook...

Lees meer

vlag van Amsterdam

De 7 dorpen van Amsterdam

Amsterdam: hoofdstad van Nederland en tevens grootste stad van ons land. Iedereen kent de stad Amsterdam wel, maar wat veel minder mensen weten is...

Lees meer

slotenmaker

Mijn deur wil niet van het slot! Slotenmaker help!

Het regent en het is koud, wie houdt er niet van? Uhh eigenlijk niemand natuurlijk. Als je dan in de nacht met zulke weertypen niet naar binnen kunt...

Lees meer

Over ons

Bij groepsaccomodatieamsterdam.nl vind je tal van interessante opties en ideeën om van te genieten.

Contactgegevens

Via info @ groepsaccomodatieamsterdam.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden