Onze hoofdstad kent velen festivals, concerten, huldigingen en andere evenementen waar duizenden mensen op af komen. Denk bijvoorbeeld aan de vele festivals tijdens Koningsdag en dodenherdenking op 4 mei. Achter de schermen van deze evenementen gaat een enorme organisatie schuil, zo ook op het gebied van veiligheid. Om de veiligheid op een evenement te waarborgen moeten beveiligers continu risico’s inschatten en verkleinen. Lees deze blog om erachter te komen waar evenementbeveiliging rekening mee moet houden om de veiligheid in onze hoofdstad waarborgen.

Veiligheidsrisico’s op evenementen

Het doel van een organisator van een evenement is om zoveel mogelijk mensen naar het evenement te trekken. Dit betekent dat er een zeer grote groep mensen bij elkaar komt op een relatief klein oppervlak. Het samenbrengen van duizenden, unieke mensen, waar in veel gevallen ook sprake is van alcoholgebruik, brengt de nodige risico’s met zich mee. Organisatoren huren tijdens de organisatie van een evenement vaak een beveiligingsbedrijf in om de risico’s te analyseren en te verkleinen. Een voorbeeld van zo’n beveiligingsbedrijf is Dutch Crowd Security. Zij zijn gespecialiseerd in de beveiliging van grote groepen mensen en weten exact waar de risico’s zich bevinden. Maar wat zijn de risico’s tijdens een evenement met duizenden mensen?

Bereikbaarheid van hulpdiensten

Een grote hoeveelheid aan mensen zorgt voor een verhoogd risico op ongelukken. Simpelweg omdat er veel mensen aanwezig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vallen van een podium, flauwvallen, een glaswond etc. Mocht een ongeluk dermate ernstig zijn dat er een ambulance aan te pas moet komen, dan is het noodzakelijk dat het terrein goed bereikbaar is voor het ambulancepersoneel.  

Drank en drugs

Een van de grootste problemen bij met name festivals is het drank- en drugsgebruik. Het drugsgebruik wordt is veel gevallen al in een vroeg stadium aangepakt. Namelijk bij binnenkomst door middel van een gedegen fouillering. Toch is het onvermijdelijk dat een deel van de festivalbezoekers zich schuldig maakt aan het gebruik van drugs en overmatig alcoholgebruik. Het (overmatig) gebruiken van drugs of alcohol kan resulteren in lichamelijk falen of vechtpartijen.

Verlies van daglicht

Wanneer evenementen voortduren in de avonduren, neemt het daglicht af waardoor het zicht van beveiligers wordt belemmerd. Door het verlies van daglicht is de kans groter dat zakkenrollers hun slag slaan en bezoekers beroven.

Opstootjes

Ieder evenement vormt een risico voor het ontstaan van opstootjes en vechtpartijen. Het is voor beveiligers zaak om signalen in een vroeg stadium te herkennen waardoor de opstootjes voorkomen kunnen worden. Vaak worden beveiligers regelmatig getraind om deze signalen zo vroeg mogelijk te herkennen.

Hoeveel beveiligers zijn er nodig voor een evenement?

De grootte van een evenement bepaalt het aantal beveiligers dat nodig is om de veiligheid te waarborgen. Om te bepalen hoe veel beveiligers er nodig zijn wordt er gebruik gemaakt van een verdeelsleutel. Een veelgebruikte verdeelsleutel is 1:100 en 1:250, wat inhoudt dat er één beveiliger per 100 of 250 bezoekers aanwezig dient te zijn.